Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Próbáltad már nyersen?
  2015-04-22 21:43:17, szerda
 
   
  Próbáltad már nyersen?

Egy újabb divathóbort, vagy tényleg a civilizációs betegségek legjobb ellenszere a nyers koszt? Az biztos, hogy egyre több követője akad - és fogyni is lehet tőle. Következzenek hát az érvek és az ellenérvek!

Ami biztos, hiszen rengeteg tudományos kutatás igazolja, hogy az egyre több embert érintő elhízás, szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség kialakulásáért elsősorban az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. Nyilvánvaló, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott finomított, tartósított, ízfokozókkal és adalékanyagokkal felturbózott ételek nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Lássuk, hogy a nyers koszt hívei szerint mi lehet a megoldás kulcsa!





Rengeteg alapanyag fogyasztható nyersen, fantáziával izgalmas fogásokat készíthetünk

Miért hasznosak a nyers ételek?

A nyers ételt ,,élő ételnek" is szokás nevezni. Hogy miért? Mert a nyers ételekben életenergia van, ami a legszemléletesebben úgy bizonyítható, hogy míg a nyers mag elültetve egy idő után kicsírázik, addig a pirított (vagyis hőkezelt) mag a földben elporlad, nem fejlődik belőle új élet. Ezért képesek a nyersen elfogyasztott ételek az emberi testet is energiával feltölteni - állítják e táplálkozási mód hívei.

Mivel ezek az élelmiszerek nem esnek át hőkezelésen, megmarad bennük a sok vitamin és ásványi anyag, továbbá a nyers ételek magas víz- és rosttartalma teltségérzetet kelt, és segíti az emésztés folyamatát. Az ilyen ennivalók nem terhelik le olyan mértékben az emésztőrendszert, mint a hagyományos főzési eljárásokkal készítettek. Fogyasztásuk után nincs kellemetlen teltség- és fáradtságérzet, ugyanakkor nyers alapanyag használatával is táplálkozhatunk úgy, hogy étrendünkben minden fontos ételcsoportot megtalálható legyen. A fehérjebevitel például magas fehérjetartalmú zöldségekkel, olajos magvakkal, gabonacsírákkal, hüvelyesekkel biztosítható.





Főzés nélkül is rengeteg féle levest készíthetünk - bármilyen zöldségből, ami nyersen fogyasztható

Az is pozitívumként említhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök lúgosító hatással rendelkeznek, márpedig a betegségek leggyakrabban az elsavasodott szervezetben alakulnak ki. (A hús, a tojás, a tejtermékek, vagyis az állati eredetű élelmiszerek savassá teszik a test kémhatását.) Sokan számoltak be arról, hogy súlyos betegségekből sikerült felgyógyulniuk úgy, hogy áttértek a nyers kosztra.

Az 5 alapelv

A nyers koszt nem egyenlő azzal, hogy egész nap répalevet kortyolgatunk és káposztalevelet rágcsálunk, a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak széles kínálatából nagyon ízletes és változatos ételek készíthetők, az alábbi szabályok betartásával:

1. Hőkezelés nélkül: Nem szabad főzni, párolni, sütni, fagyasztani az ételeket. Megengedett konyhatechnikai eljárás a darabolás, az aprítás, a reszelés, a turmixolás és az aszalás (maximum 40 fokig).

2. Mindig frissen: Fontos, hogy minél kevesebb idő teljen el a szüretelés és a fogyasztás között, hiszen nemcsak a hőkezelés, de a tárolás során is csökken a növények tápanyagtartalma.

3. Vegyszermentesen: A nyerskoszton élőknek ajánlatos biogazdálkodásból származó alapanyagokat beszerezniük, ezek nem tartalmaznak műtrágya- és növényvédőszer-maradványokat.

4. Adalékanyagok nélkül: Ízfokozókat, színezékeket, állományjavítókat, nitrites sókat sem szabad használni az ételek elkészítése során.

5. Tiltólistán: Szóba sem jöhetnek az állati eredetű alapanyagok (hús, tej, tojás, tejtermék), valamint a gluténtartalmú gabonákból (búzából, rozsból, zabból, árpából) készült ételek, továbbá a finomított liszt és a cukor.





A tej és a krémesítésre szolgáló tejszín magokból - mandulából, szezámmagból, kesudióból - egyszerűen elkészíthető

Ami a tányérra kerülhet

Első hallásra meglepő lehet, de a palacsintától kezdve a fasírton át a spagettiig minden fogást el lehet készíteni friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból: például a tejfölt napraforgómagból, vízből és fűszerekből, a palacsinta tésztáját aszalt gyümölcsökből, a spagettit cukkiniforgácsból, a fasírtot zöldségekből és magokból.

A leggyakoribb alapanyagok:
- Friss zöldségek és gyümölcsök
- Olajos magvak (dió, mandula, tökmag, kesudió, szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.)
- Természetes fűszerek (fahéj, bors, vanília, babérlevél, kömény, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, stb.)
- Aszalt gyümölcsök (datolya, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt áfonya, aszalt meggy)
- Zöld levélhajtások, gyógynövények, gabonafüvek, csírák, algák
- Hidegen sajtolt olajok
- Méz
- Himalája só





Csupa vitamin minden élő étel, turmixolva, fűszerezve nagyon finom és vitalizáló italok és ételek készülhetnek

Hogyan készülnek?

Levesek: főzésről természetesen szó sem lehet, a gyümölcsöket és zöldségeket összeturmixolhatjuk, kipréselhetjük a levüket és fűszerekkel ízesíthetjük.

Főételek: zöldségekből és olajos magvakból készülnek, elsősorban rakott és töltött ételek, valamint zöldséges fasírt formájában.
Kiegészítő ételek: müzliszeletek, krékerek (zöldséges, aszalt lapok), zöldségpaszták, ezek köztes étkezésekre vagy vacsorára ajánlottak.

Édességek, aszalványok: gyümölcsökből és olajos magvakból készíthetők.

Innivalók: zöld turmixok (zöld leveles növények vízzel vagy gyümölcsökkel összeturmixolva), gyümölcs- és zöldségturmixok (egy- vagy többféle gyümölcs és zöldség kipréselt leve), magtejek: olajos magvak, például dió vagy mandula felhasználásával készülnek, ezeket lehet fűszerezni vaníliával, fahéjjal, kakaóval.

Mi lehet a hátránya?

Természetesen nemcsak követői, hanem kritikusai is akadnak a nyers étkezésnek. Vannak, akik ezt a táplálkozási módot egyfajta étkezési divatirányzatnak tartják, és úgy vélik, hosszú távon pusztán nyers ételeken élni nem tesz jót a szervezetnek. Szerintük egy-egy tisztítókúra vagy hetente néhány fogás erejéig a nyers koszt indokolt lehet, de hosszú ideig folytatva - a nem elegendő fehérje-, B12-vitamin-, vas- és kalcium-bevitel következtében - hiánybetegségek (például hajhullás, vérszegénység, csontritkulás) alakulhatnak ki, hasonlóan, mint a vegán táplálkozás követőinél. Ráadásul a nyers koszt hívei még a vegánoknál is szigorúbb szabályokat állítanak fel (hiszen nemhogy a hús, a tojás, a tejtermékek fogyasztását mellőzik, de a hőkezelést sem engedik meg). Pedig - véli a táplálkozási szakemberek többsége - a kíméletes főzési eljárásokkal (párolással, gőzöléssel) megőrizhető az ételek tápanyagtartalmának jelentős része, sőt, a hüvelyesek például csak főzéssel tehetők emészthetőkké.





Az avokádó nem csak salátában finom, a krémes zöldség zöldségpástétomok és édességek alapja is lehet

Vagyis miért ne lehetne egészséges a párolt rizs, a főzéssel készült zöldségkrémleves, a sült tök, a főtt kukorica, a sült gesztenye, hiszen ezek nem terhelik meg és nem is savasítják a szervezetet, ugyanakkor nagyon sok értékes rost, vitamin, ásványi anyag van bennük.

A másik megfontolandó tényező: aki ezt a táplálkozási irányzatot szeretné választani, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hacsak nincs egy olyan kertje, ahol folyamatosan teremnek a zöldségek és a gyümölcsök. Másképpen ugyanis igen drága beszerezni az alapanyagokat, főleg úgy, hogy a hosszabb tárolást mellőzve mindennek frissen kell az asztalra kerülnie.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy áttér a nyers kosztra, mindenképpen fokozatosan tegye, mert a főtt ételekhez szokott emésztőrendszernek alkalmazkodnia kell a nyers táplálékokhoz. A puffadás és az emésztési zavar elkerülhető, ha étrendünkben fokozatosan növeljük a nyers ételek arányát. Kezdők választhatnak a nyers fogásokra szakosodott ételszállító cégek kínálatából, de érdemes otthon is kísérletezni az ,,élő ételekkel"!





A cukkini és a tök is fogyasztható nyersen, vékonyra szeletelve vagy csíkokra vágva a tésztát helyettesítik vele a nyers konyha követői

Gyömbéres zöld turmix

Hozzávalók:
1 marék spenót
1 banán
1 fél narancs
1 cm friss gyömbér
2 pohár víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd pohárba töltjük, és frissen elkortyolgatjuk.

Cukkinis-paradicsomos lasagne

Hozzávalók:
2 közepes cukkini
fél fej jégsaláta
20 dkg paradicsom
1 marék friss bazsalikom
1 marék natúr tökmagbél
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
himalájai só

A cukkiniből uborkagyaluval hosszú csíkokat vágunk, a jégsalátát felaprítjuk. Lerakunk néhány cukkiniszeletet egy kisebb tálba, majd rászórjuk a jégsaláta felét. A paradicsomot meghámozzuk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk az olajat, a durvára tört tökmagot, zúzott fokhagymával, sóval, bazsalikommal ízesítjük, majd a püréből a cukkinis-salátás rétegre öntünk egy adagot. Ebben a sorrendben addig halmozzuk a rétegeket, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Fontos, hogy az utolsó réteg cukkini legyen.

Mézes zabtej

Hozzávalók: 1 csésze zab, víz, méz, csipetnyi Himalája só

A zabot egy napra vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd összeturmixoljuk annyi tiszta vízzel, amennyire híg italt szeretnénk kapni. Turmixolás után átszűrjük sűrű szövésű textilen, végül hozzáadjuk a sót és ízlés szerint a mézet.





Nyers csokitorta? Igen! Avokádó pépesítve, kakaóval, nyírfacukorral ízesítve, ha alapot is szeretnénk hozzá, a tésztát őrölt mandula és datolya keverékéből készíthetjük

VK

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: tápanyagtartalma, vegyszermentesen, napraforgómagból, zöldségkrémleves, felhasználásával, adalékanyagokkal, divatirányzatnak, összeturmixoljuk, emésztőrendszert, zöldségturmixok, összeturmixolva, káposztalevelet, cukkiniszeletet, táplálkozhatunk, gabonacsírákkal, konyhatechnikai, fehérjetartalmú, hiánybetegségek, elkortyolgatjuk, felgyógyulniuk, nyírfacukorral, uborkagyaluval, gluténtartalmú, növényvédőszer, kialakulásáért, zöldségpaszták, teltségérzetet, fehérjebevitel, alkalmazkodnia, kipréselhetjük, fáradtságérzet, ételcsoportot, elfogyasztott, hüvelyesekkel, leggyakrabban, használatával, újabb divathóbort, civilizációs betegségek, nyers koszt, egyre több, egészségtelen táplálkozás, nagy mennyiségben, emberi szervezetnek, megoldás kulcsa, nyers ételek, nyers ételt, nyers ételekben, földben elporlad, nyersen elfogyasztott, emberi testet, emésztés folyamatát, ilyen ennivalók,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png csokor  Éretlen vers  Szívem  Zilahy Lajos gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Minden harmadik...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gonosz démon-álarc  Png lepke  Facebookon kaptam  Reggel van  Próbálj meg ...  Örülök, hogy látlak!  Sokan azt tartják  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Neked tudnod kell  Hiányzik  A másik dolog,  Tavaszi kép  Varga János Veniam - Fontos sz...  Még csak most kezdődik a nap  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png telefon  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Soha ne kedvezz...  Még csak most kezdődik a nap  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét  Png férfi  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem  Paul David Tripp Április 21  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png csokor  Németh László tollából  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
újabb divathóbort, civilizációs betegségek, nyers koszt, egyre több, egészségtelen táplálkozás, nagy mennyiségben, emberi szervezetnek, megoldás kulcsa, nyers ételek, nyers ételt, nyers ételekben, földben elporlad, nyersen elfogyasztott, emberi testet, emésztés folyamatát, ilyen ennivalók, hagyományos főzési, fehérjebevitel például, betegségek leggyakrabban, elsavasodott szervezetben, állati eredetű, test kémhatását, nyers kosztra, alábbi szabályok, fogyasztás között, tárolás során, növények tápanyagtartalma, nyerskoszton élőknek, ételek elkészítése, gluténtartalmú gabonákból, finomított liszt, krémesítésre szolgáló, tányérra kerülhet, palacsintától kezdve, spagettiig minden, tejfölt napraforgómagból, palacsinta tésztáját, spagettit cukkiniforgácsból, fasírtot zöldségekből, leggyakoribb alapanyagok, nyers étkezésnek, táplálkozási módot, vegán táplálkozás, tejtermékek fogyasztását, táplálkozási szakemberek, kíméletes főzési, hüvelyesek például, krémes zöldség, párolt rizs, főzéssel készült, főtt kukorica, sült gesztenye, másik megfontolandó, táplálkozási irányzatot, zsebébe kell, olyan kertje, hosszabb tárolást, asztalra kerülnie, főtt ételekhez, nyers táplálékokhoz, emésztési zavar, nyers fogásokra, tésztát helyettesítik, nyers konyha, hozzávalókat összeturmixoljuk, cukkiniből uborkagyaluval, jégsalátát felaprítjuk, kisebb tálba, jégsaláta felét, paradicsomot meghámozzuk, durvára tört, cukkinis-salátás rétegre, sorrendben addig, utolsó réteg, napra vízbe, tésztát őrölt, tápanyagtartalma, vegyszermentesen, napraforgómagból, zöldségkrémleves, felhasználásával, adalékanyagokkal, divatirányzatnak, összeturmixoljuk, emésztőrendszert, zöldségturmixok, összeturmixolva, káposztalevelet, cukkiniszeletet, táplálkozhatunk, gabonacsírákkal, konyhatechnikai, fehérjetartalmú, hiánybetegségek, elkortyolgatjuk, felgyógyulniuk, nyírfacukorral, uborkagyaluval, gluténtartalmú, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.